Welvaart en veiligheid

In het Financieele Dagblad van 4 juli 2015 staat een artikel waarin de socioloog Adriaan van der Staay, oud directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau laat weten dat naar zijn mening Europese leiders meer imperiaal moeten denken om burgers beter te beschermen. Hij gebruikt daarbij de wel wat ouderwetse term ,,imperiaal”, die wat agressief klinkt en die hij daarom beter niet had kunnen gebruiken. Beter beschermen betekent namelijk ook goede vrienden met je buren en de imperialistische sancties tegen Rusland helpen daar natuurlijk niet bij. Het is daarom onbegrijpelijk dat Van der Staay zich achter deze sancties opstelt. Als men Rusland zijn gang had laten gaan in zijn ,,achtertuin” – de Oekraïne en de Krim, dan had de burgeroorlog in Oost-Oekraïne misschien voorkomen kunnen worden en dat had de veiligheid gediend. Wat we nu zien zijn militaire versterkingen aan beide zijden van de oostgrens van de EU en dat is geen goed teken.

 Uitgaande van de twee hoofddoelstellingen van de EU – welvaart en veiligheid – had de EU zich beter afzijdig kunnen houden. Dat wat de veiligheid betreft.

 Welvaart in Europa vormt de andere hoofddoelstelling van de EU. Die is ook niet gediend met de sancties. Het plan van Poetin om een Euraziatische economische gemeenschap te creëren had met goede relaties voor de EU een enorm afzetgebied kunnen openen, hetgeen nu verloren dreigt te gaan. Tel uit je winst!

Met democratie en mensenrechten elders in de wereld heeft de EU weinig van doen. Daarvoor bestaan andere internationale organisaties. Intussen zijn de VS altijd op pad om daar wat aan te verbeteren, vooral bij andere landen, maar zijn daarin verre van consequent. Wat dacht je van de vriendschappelijke relaties met Saoedi-Arabië en de Golfstaten, waar de mensenrechten met voeten worden getreden? Om de Olie? Puur opportunisme.

 Intussen kosten de sancties miljarden aan handel voor de EU. Miljarden die de EU ook had kunnen gebruiken om hun eigen defensie te versterken, hetgeen Van der Staay ook nodig vindt – of de Grieken uit de puree te helpen.

 Hoe staat het met het veel beleden wensdenken over ,,democratie” binnen EU verband? Aan de Europese burger wordt niets gevraagd. De EU stelt zich meer op als een ongeleid bureaucratisch projectiel. Inderdaad, laat het ,,imperiaal” maar weg. Het gaat niet alleen om de opstelling van Europa in de wereld. In plaats van ,,imperiaal” te denken zouden de Europese leiders beter doen te luisteren naar wat er bij de burgers leeft om zo de burgers beter te kunnen dienen. Zowel wat veiligheid als wat inkomen betreft. Want het gaat tenslotte om de burgers, waaronder, laten we het niet vergeten, ook de Griekse burgers.

 Dirk van der Werf

Lopikerkapel 6 juli 2015.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.